دوربین های تحت شبکه در اصل یک مجموعه کامل از سخت افزارهای مختلف شامل دوربین های CCD ویدئو سرور Base IP و سیستم کنترل و … می باشند. استفاده از این دوربین ها در طراحی سیستم های نظارت تصویری باعث صرفه جویی در هزینه ها ، زمان اجرا، کیفیت بهره برداری ، دسترسی آسان و … می شود .
بخش قبلی این موضوع را اینجا ببینید:
دوربین های تحت شبکه
قابلیت اصلی این دوربین ها ارسال تصاویر و کنترل سیستم به صورت همزمان یا Real Time از طریق خروجی و شبکه های Lan می باشد. این قابلیت باعث شده دسترسی به اطلاعات تصویری از طریق اینترنت یا حتی سیستم های Dial-up به سادگی امکان پذیر باشد. همچنین می توان بدون احتیاج به تجهیزات ویدیویی و شبکه ای گران قیمت از طریق PC های معمولی تصاویر را مشاهده کرد.
در این حالت ضبط تصاویر نیاز به نرم افزار جانبی نداشته و فقط یک مرورگر اینترنتی استاندارد مانند Internet Explorer یا Netscape … کافی می باشد.
وجود درگاه های Rs232-Rs485-DI/DO-IRIS در سری های مختلف قابلیت سازگاری با سیستم های کنترلی PTZ سیستم های ایمنی را به ما می دهد. با استفاده از ویژگی های خاص این دوربین ها امکان تعریف سیستم هوشمند شناسایی تصویر و ارسال پیام مقدور می باشد. این سیستم می تواند با شناسایی حرکت در تصویر یا قسمت های خاصی از تصویر گرفته شده توسط دوربین، آنها را شناسایی کرده و به روش های مختلف آشکارسازی نماید.
سیستم امکان ذخیره تصاویر از ۱۵ ثانیه قبل از وقوع اتفاق با توجه به حافظه بافر موجود در دوربین ها را دارد. کنترل سیستم های ایمنی به طور همزمان ( آژیر خطر، کنترل درب ها، ارسال EMAIL یا SMS و … ) با ضبط تصاویر امکان پذیر خواهد بود.
سیستم های ضبط تصویر شبکه ای NVR
از دستگاه هایی که معمولا همراه video server مورد استفاده قرار می گیرند سیستم های ضبط تصاویر هستند. این سیستم ها دارای تنوع زیاد و قابلیت های مختلفی می باشند.
نوع قدیمی این سیستم ها مثل ویدئوهای قدیمی عمل می کردند و آنالوگ بودند، که با عنوان سیستم های VCR و TCL معروف بودند. امروزه با گسترش سیستم های دیجیتال دستگاه های Stand Alone یا Base PC که تصاویر را به صورت دیجیتال ذخیره می کنند بسیار مرسوم شده اند. این سیستم ها را DVR می گویند.
لازم به ذکر است این سیستم ها دارای کانال های مختلف ۴ – ۸ – ۱۶ – ۳۲ و … هستند. سیستم های DVR انقلاب جدیدی در تکنولوژی سیستم های تصاویر به صورت آنالوگ ایجاد نموده اند. به طوریکه در این سیستم ها کیفیت و شفافیت ذخیره سازی، سرعت عمل در بازیابی تصاویر، حجم زیاد، مدت طولانی و قابلیت برنامه ریزی و ذخیره سازی، و … به وجود آمده است. این در حالیست که محصولات جدید گام را فراتر گذاشته و سیستم های برگرفته از تکنولوژی DVR و Networking را تولید کرده است که انواع NVR ها را شامل می شود.
این محصولات با حذف کردن تجهیزات ویدیویی جانبی و با استفاده از شبکه های کامپیوتری، سرعت و کیفیت انجام عملیات ذخیره سازی، بازیابی و از همه مهم تر تعریف سطوح دسترسی به اطلاعات را در اختیار مدیران قرار داده است.
Stand-Alone بودن
یکی از مزایای مهم سیستم های NVR را می توان Stand-Alone بودن این سیستم ها به معنی بی نیاز به سیستم جانبی کامپیوتری و PS Server ها بر شمرد که باعث پایداری ( stable) سیستم و تضمین انجام وظایف در طولانی مدت می گردد.
سیستم های NVR با توجه به سیستم عامل Linux موجود در سیستم و امکان افزایش فضای ذخیره سازی اطلاعات، توانایی تهیه پشتیبانی ( Backup ) از تصاویر به صورت همزمان روی حافظه های نوری مانند CD یا DVD و … را دارد. در عین حال با بهره گیری از جدیدترین روش های فشرده سازی تصویر، حجم و زمان Recording را افزایش داده و با انجام Encoding خاص امنیت اطلاعات را حفظ می کند.
DVR ها و NVR ها هر دو قابلیت ذخیره سازی اطلاعات را روی هاردهای کامپیوتری دارند و سیستم سخت افزاری آنها قابلیت افزایش ظرفیت تا بیش از چند ترابایت را ایجاد می کند. وجود سیستم های نرم افزاری خاص روی این دستگاه ها باعث هوشمند شدن سیستم شده است. به طوری که با شناسایی وقایع تعریف شده امکان انجام ضبط یا فعال کردن سیستم های ایمنی یا حتی کنترل درب ها و آلارم و … را به دنبال داشته است.
معمولا دستگاه های DVR و NVR دارای ورودی و خروجی های مختلفی مثل ورودی های تصویری به صورت آنالوگ، خروجی های تصویری آنالوگ و دیجیتالی، پورتهای RS232/248/DO/DI و RJ45 شبکه ای برای ارتباط با شبکه داخلی و … می باشند.
دوربین های تحت شبکه IP Camera
نیاز ما به افزایش امنیت انسان ها و اموال آنها باعث بوجود آمدن و توسعه وسیع دوربین های امنیتی در سطح خانه ها، ادارات، مدارس، بیمارستان ها، پرورشگاه ها، مراکز خرید و فروش، و بسیاری از مکان های دیگر شد. در این زمان، دوربین هایی با نام CCTV به وجود آمدند که نمایانگر Close Circuit به معنای دوربین های «مدار بسته» بودند. یعنی تصویر این دوربین ها در شبکه های عمومی Public Nitwork نمایش داده نمی شد.
برای مطالعه بیشتر در مورد دوربین های مداربسته روی لینک زیر کلیک کنید
انواع دوربین مدار بسته
در سالهای اخیر اینترنت باعث تغییر در مسیر دوربین های امنیتی شده است. بنابراین به آنها دوربین های مبتنی بر «آی پی» یا IP Camera می گویند. که مستقیما به شبکه های اترنت ( Ethernet Network ) و یا به شبکه های با پهنای باند خانگی وصل می شوند و تصاویر ویدئویی را به صورت زنده از اینترنت به مقصد می برند.
IP Camera ها را می توان با مارک های معروفی همچون Toshiba , Panasonic , Linksys , canon با قیمتهاdی در حدود ۱۰۰ دلار مشاهده کرد. نسخه های Wi-Fi این نوع دوربین ها نیز در دسترس هستند، که می توانند در هرجایی در مدت زمان بسیار اندکی نصب شوند.
تعدادی از قابلیت های دوربین های شبکه IP Camera
قابلیت pan، قابلیت Tilt و قابلیت مهم zoom در حدود ۴۰ برابر. این قابلیت ها می تواند باعث افزایش تشخیص و ساده کردن نظارت از طریق این دوربین ها باشد.
امروزه بسیاری از IP Camera ها برای آگاه کردن مردم استفاده می شوند و تصاویر را مستقیماٌ از طریق اینترنت به صورت کاملا زنده به سر تا سر جهان مخابره می کنند. با استفاده از یک جستجوی ساده درموتورهای جستجو مثل گوگل می توانید این دوربین های غیر حفاظت شده را مشاهده کنید.
یکی از مسائل مهمی که بعد از بوجود آمدن این دوربین ها به وسیله متخصصان و مشاوران امنیت IT مطرح شده است که بعضی از افراد به دنبال پیدا کردن دوربین های Unprotected در اینترنت هستند تا به وسیله آنها بتوانند به صاحب آنها ضربه وارد کنند.
توصیه های درباره استفاده امن از این ابزار ارزشمند وجود دارد :
۱- برای استفاده از این دوربین ها حتما از رمز گذاری بر روی سیستم استفاده کنید و هرگز تصویر آنها را بر روی اینترنت بدون رمز Broadcast نکنید.
۲- یکبار که دوربین ها را به صورت امن تنظیم کرده و آنها را نصب کردید، به صورت تستی تلاش کنید که از خارج شبکه به این دوربین ها متصل شوید. اگر توانستید این کار را انجام دهید حتما برای امن تر کردن سیستم شبکه ای خود فکر کنید.
۳- اگر دوربین ها به نحوی تنظیم شده اند که بر روی اینترنت تصویر را انتقال دهند، در این حالت حتما از firewall استفاده نموده و آنرا به صورت بسیار دقیق تنظیم کنید. توجه کنید که هیچکس غیر از خود شما از این تنظیمات با خبر نباشد.
۴- در انتها کلیه مسیرهایی را که احتمال دارد به وسیله آن افراد غیر مطمئن به این شبکه دسترسی داشته باشند مسدود کنید. در این حالت شما می توانید از چک لیست های امنیتی استفاده کنید و یا از شرکت های مشاور در زمینه امنیت شبکه های کامپیوتری کمک بخواهید.
بهترین گزینه
اگر در حال طراحی یک سیستم حفاظت تصویری برای محلی هستید که تاکنون هیچ دوربینی در آن نصب نشده است، بهترین گزینه برای شما استفاده از دوربین های تحت شبکه است. این دوربین ها در مدلها و یا کاربردهای متنوعی وجود دارند. امروزه برای هر کاربردی و تقریبا برای هر سیستم با هر اندازه ای می توان دوربین مناسب را یافت.
انواع دوربین های تحت شبکه
دوربین های تحت شبکه ثابت بولت Fixed Bullet Network Cameras
این دوربین ها که شامل یک بدنه و یک پایه هستند از نظر شکل ظاهری شباهت بسیاری به دوربین های آنالوگ سنتی دارند. در بعضی از کاربردها دیده شدن دوربین و جهت دید آن امری مطلوب است. در چنین کاربردهای بهترین گزینه استفاده از دوربین های ثابت است. مزیت دیگر این دوربین ها این است که اغلب آنها لنزهای قابل تعویض دارند و می توان لنز دوربین را متناسب با کاربرد آن انتخاب کرد. برای حفاظت از دوربین های ثابت می توان از Housing و پوشش مناسب استفاده کرد.
دوربین های تحت شبکه ثابت دام Fixed Dome Network Cameras
این نوع دوربین ها شامل یک دوربین ثابت نصب شده در یک هاوسینگ کروی شکل، می توان آنها را به راحتی به هر طرفی چرخاند و ثابت کرد. مهم ترین مزیت آنها این است که ظاهری یکپارچه و مستقل دارند. معمولا این دوربین ها به گونه ای ساخته می شوند که از دخالت ها و دستکاری های مخرب افراد جلوگیری می کنند، و همچنین مانع مشاهده جهت دید دوربین می شوند. با این وجود دروبین های fixed dome معمول لنز قابل تعویض ندارند و اگر تعویض لنز ممکن باشد نیز اندازه لنز با فضای داخل پوشش کروی محدود شده است.
دوربین های تحت شبکه PTZ
دوربین های چرخشی یا speed dome و یا Pan Tilt Zoom به کلیه دوربین های مداربسته گفته می شود که قابلیت چرخش دوربین در جای خود به وسیله کنترل کننده یا اتوماتیک فراهم شده باشد.
از این دوربین ها بیشتر در مواقعی استفاده می شود که نیاز است که فرد تصاویر دوربین مداربسته را همزمان نظارت کند. از اینرو فرد می تواند با استفاده از قابلیت PTZ سیستم های مداربسته، دوربین را به هر جهت که می خواهد بچرخاند و در هر جا که می خواهد زوم کند. دوربین های اسپید دام به دلیل تعبیه شدن موتور روی آنها از قیمت بالاتری نسبت به سایر دوربین های مداربسته برخوردارند.
با دادن نقاطی به عنوان پیش فرض می توان یک Guard Tour به وجود آورد که دوربین به طور پی در پی این نقاط را نمایش دهد. یک دوربین اسپید دام می تواند کاربردی برابر با ده دوربین تحت شبکه ثابت داشته باشد. زوم اپتیک دوربین های اسپیددام معمولا بین ۱۸ تا ۳۰ برابر اپتیک است و اما زوم های بالا تر از ۲۰ برابر در محیط خارج به دلیل لرزشهای ناشی از وزش باد غیر قابل استفاده است.
ده دلیل برای خرید دوربین تحت شبکه
۱- پایانی بر مشکل Interlace
دوربین های آنالوگ به دلیل محدودیت استاندارد در مورد استفاده ( PAL/NTSC ) هر تصویر را دو بار و با تاخیر زمانی اسکن می کنند که باعث افت شدید کیفیت تصاویر متحرک می شود. در مقابل دوربین های تحت شبکه کل تصویر را در آن واحد اسکن کرده و در نهایت یک تصویر متحرک را بدون نویز نشان می دهد.
۲- امکان Power Over Ethernet یا تامین برق مصرفی دوربین از طریق کابل شبکه
پشتیبانی از این سیستم استاندارد علاوه بر کاهش هزینه های اجرایی، خرابی های ناشی از گستردگی سیستم را به حداقل می رساند. به طوری که استفاده از UPS مرکزی را بسیار ساده و کم هزینه می سازد.
۳- رزولوشن مگا پیکسل
دوربین های آنالوگ حداکثر رزولوشنی برابر با ۰٫۴ مگا پیکسل دارند که این امر به دلیل محدودیت تعداد خطوط است. در حالی که دوربین های تحت شبکه با رزولوشن بالای یک مگاپیکسل بسیار زیاد است.
۴- دوربین های هوشمند
دوربین های تحت شبکه توانایی تشخیص حرکت یا Motion Detection دارند. علاوه بر این امکان مدیریت آلارم با قابلیت تنظیم حساسیت و موقعیت حرکت در تصویر نیز وجود دارد. ورودی های I/O امکان وصل انواع سنسورهای مختلف اعم از دود و گاز را به دوربین می دهد.
۵- انتقال صدا و تصویر و سیستم کنترلی دوربین بر پایه یک کابل شبکه خواهد بود
۶- دارای سیستم صدای دو طرفه جهت ظبط و پیجینگ افراد
۷- امنیت انتقال تصویر
سدی از کلمات عبور مختلف و رمزگذاری های پیچیده و فیلتر کردن IP های ناشناس از تصویر دوربین های تحت شبکه محافظت می کند. علاوه بر این اطلاعاتی به تصاویر اضافه کرده که اصالت آن را به مراجع قانونی به اثبات رساند.
۸- زیر ساخت کاملا اقتصادی و قابل انعطاف مبنی بر IP و بدون در نظر گرفتن تعداد دوربین بر روی حداقل یک کابل شبکه
۹- سیستم کاملا دیجیتال
در سیستم تحت شبکه تصاویر فقط یک بار دیجیتال شده و همواره دیجیتال می مانند. به همین دلیل کیفیت تصاویر بعد از انتقال به کیلومترها دورتر ثابت می ماند.
۱۰- هزینه تمام شده کمتر
با در نظر گرفتن قابلیت گسترش سیستم و کارآیی آن و مقایسه هزینه ایجاد هر کانال تصویر در سیستم آنالوگ و دیجیتال می توان نتیجه گرفت که در سیستم های متوسط و بزرگ هزینه تمام شده سیستم های تحت شبکه به نحو محسوسی کمتر خواهد بود.
** لطفا این مطلب را با ذکر منبع به اشتراک بگذارید **