چیپ تصویر دوربین مداربسته یکی از مهمترین قسمت های دوربین مداربسته در تعیین کیفیت تصویر آن می باشد. در این مقاله سعی داریم شما را با این قسمت از دوربین های مداربسته آشنا کنیم.
چگونگی ایجاد تصویر در سنسور
نور پس از عبور از لنز دوربین مداربسته به سنسور برخورد می کند. چیپ تصویر که از المانهای ریزی به نام پیکسل تشکیل شده، میزان این نور را ثبت می کند و به تعداد معینی الکترون تبدیل می کند.
این الکترون ها به ولتاژ تبدیل می شوند. در دوربین مداربسته آنالوگ این ولتاژ توسط تقویت کننده به سیگنال استاندارد تبدیل شده و به سمت خروجی دوربین مداربسته فرستاده می شود. اما در دوربین های تحت شبکه (IP) این ولتاژ پس از تبدیل به سیگنال توسط یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (A/D) به اطلاعات دیجیتال تبدیل می شود.
از تکنولوژی های مهم ساخت چیپ تصویر دوربین های مداربسته می توان به دو سنسور CMOS و CCD اشاره کرد.
چگونگی تولید رنگ
چیپ تصویر دوربین های مداربسته مقدار و شکل نور تابیده شده از لنز را بدون اطلاعات رنگ ثبت می نمایند. CCD ها و CMOS ها خود دارای قابلیت تشخیص رنگ ها نیستند. به همین دلیل برای تشخیص رنگ از یک فیلتر رنگ در جلوی چیپ استفاده می شود. معمولا از دو فیلتر RGB و CMYK برای این منظور استفاده می شود.
هر کدام از این فیلترها از یک روش برای ترکیب مکمل رنگ ها استفاده می کنند که هرکدام نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند. فیلتر رنگ با سیستم CMYK در سنسور های Interlaced CCD و فیلتر رنگ با سیستم RGB در سنسورهای Progressive Scan به کار می روند.
چیپ تصویر مگاپیکسل دوربین مداربسته
چیپ تصویر مگاپیکسل برای ایجاد تصاویر با رزولوشن بالا مورد استفاده قرار می گیرد که این کیفیت بالا امکان تشخیص جزئیات تصویر را بالا می برد. این چیپ ها معمولا به صورت CMOS ساخته می شوند.
از دلایل تولید نکردن این سنسور ها به صورت CCD می توان به موارد زیر اشاره کرد :
تولید سنسور CCD با رزولوشن بالا علاوه بر هزینه بسیار بالای ساخت , مصرف برق بالایی در حدود ۱۰۰ برابر بیشتر از سنسور CMOS دارد و گرمای تولید شده در چیپ به شدت افزایش می یابد به همین دلیل تولید این سنسورها معمولا بصورت CMOS انجام می شود.
چیپ تصویر مگاپیکسل هم اندازه با چیپ های تصویر دیگر می باشند. اما تعداد دیودهای مورد استفاده در این سنسورها به مراتب بیشتر از چیپ های دیگر می باشد. به همین دلیل مقدار نور دریافتی توسط هر کدام از این دیودها کمتر می باشد و حساسیت کلی این سنسورها به مراتب کمتر است. البته با پیشرفت تکنولوژی روز به روز این مشکل در حال کاهش است.